keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Maailma muuttuu veikkoseni

Tänään on uutisissa puhuttu varusmiespalveluksesta, tuosta miesten pyhästä lehmästä. Varusmiesten koulutus uudistuu, siihen lisätään mm. simulaatio ja etä-opiskelua. Nopeimmat miehet ovat jo ehtineet ärähtää otsikoista iltapäivälehtien kommenttikentillä ja somessa: "Mitä helvettiä? Eihän tuo ole enää edes armeija!" "Silloin kun minä olin nuori, talvisin oli lunta, hiihdettiin kouluun ja varusmiespalvelus oli todellinen armeija, se teki miehestä miehen!" "Joo ja kun sota syttyy kaverit eivät osaa tehdä mitään vaan pitää olla palvelija joka hoitaa kaiken. Nykyajan nuoret osaavat just ja just laittaa kännyt ja tabletit lataukseen"

Maailma muuttuu Veikkoseni, mutta palataan hieman ajassa taaksepäin...

Katselin eilen netflixistä täysin fiktiivistä ohjelmaa, joka ajoittui jonnekin keskiajalle ja kertoi ritareista. Oi, niistä urheista, jotka taistelivat mies miestä vastaan apunaan vain miekat ja jousipyssyt. Veikkaanpa, että suomalainen keski-ikäinen "tosimies" ei armeijassa pelkästään näiden aseiden käyttöä harjoitellut... Ei, koska maailma muuttuu, kyllä 1990 luvulla tiedettiin mitä armeijan pitää olla (paitsi tietysti sen ajan keski-ikäisten miesten mielestä, joiden mielestä vain sota opettaa). Silloin oli silloin ja nyt on nyt. Ottamatta sen enempää kantaa armeijaan, voin sanoa, että oppimiskäsityksemme ovat onneksi kehittyneet keski-ajalta, sekä 1980-luvulta. Ja kyllä arvon miehet, myös oppimisympäristöt muuttuvat, eli armeijan tilojen on muututtava. Eikä auta keski-ikäisen miehen valittaa nykysukupolven pullamössöistä, ihan yhtä pullamössöiltä näytätte te, kun teitä vertaa keski-ajan ritareihin. Uskoisin, että myös sotatiede on kehittynyt, ainakin aseet ovat (ja kyllä, tiedän tämän vaikka olen nainen ja vaikka en ole käynyt armeijaa).

Muistan kun 1990-luvulla naiset pääsivät suorittamaan varusmiespalvelusta. Eräs tuntemani tosimies totesi asian olevan hyvin hyvin hankala, piti kuulemma rakentaa uusia suihkuja ja vessoja. Ja vessoihin piti laittaa ovet! Eihän se nyt käynyt päinsä ollenkaan että vessoissa olisi ovet. Kyllä kunnon sotilas paskoo muiden edessä, sodassa ja rauhassa. Emme edes keskustelleet mahdollisuudesta, että nainen komentaisi miehiä. Se oli vielä liian kipeä asia. Kuitenkin maailman historia, lähihistoriaa myöten, tunsi jo tuolloin armeijoita, joissa palveli sekä miehiä että naisia. Nämä armeijat olivat tosimiehen mukaan erinomaisia sotakoneistoja.

Suuntana pitää kuitenkin olla tulevaisuus. Ajattelisin, että sodankäynti on aikansa lapsi. Keskiajalla heiluivat miekat ja kirveet, isovanhempamme sotivat Suomen puolesta lumihangessa jonkunlaisen pyssyn kanssa, nykyään miehittämättömän tutkassa näkymättömät koneet tuhoavat vihollisen aluetta ennenkuin ensimmäinenkään sotilas on edes lähtenyt paikanpäälle. Mitä sodankäynti on tulevaisuudessa, en tiedä. Mutta ne jotka tietävät, tietävät myös, miten tulevaisuuden sodankäynnin osaajia koulutetaan. Voi olla että suivaantuneen iltasanomien lukijan kommentti "Nykyajan nuoret osaavat just ja just laittaa kännyt ja tabletit lataukseen" onkin melko tärkeää tulevaisuuden sodankäynnissä.

Itse olen suunnattoman iloinen, että Suomen armeija ja varusmiespalvelus siirtyvät nykyaikaan, opettamaan tulevaisuuden maanpuolustajia, eikä simputtamaan alempiaan ja lisäämään kurjuutta, vain sen takia, että niin on aina tehty.

Rouva E (josta olisi ehkä tullut pirun hyvä sotilas)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti