Suomessa työterveyshuolto on lakiin perustuva velvoite, jonka tarkoituksena on tukea työntekijöiden työ- ja toimintakykyä. Työterveyshuolto on etu. Se on tärkeä taho, johon työntekijä voi olla yhteydessä kun työ- tai toimintakyky heikkenee. Työterveyshuollosta työntekijä saa apua ja tukea tarvitessaan.
Työterveyshuollon positiivinen tarkoitus on kuitenkin onnistuttu kääntämään työntekjää vastaan. Siitä on tullut vallan väline, jolla työnantaja voi vihjaista työntekijälle, ettei hän ole työ- tai toimintakuntoinen. Tämä olisi ihan ok, mikäli kyse olisi oikeasti työ- tai toimintakyvystä, mutta yhä useammin kyse on siitä, että työnantajan edustaja (usein esihenkilö) ottaa työterveyskortin käyttöön tilanteissa, joissa työntekijä jollakin tavalla kritisoi työnantajan toimintaa.
Työntekijän työ- tai toimintakyvyn puute on erinomainen tekosyy hänen pahoinvoinnilleen. Se selittää, miksi työntekijä purnaa huonoista työoloista, epäeettisestä kohtelusta, liiasta työkuormasta, esihenkilön epäoikeudenmukaisesta toiminnasta, tai ihan puhtaasti työnantajan taholta tehdyistä jopa lakia rikkovista toimista. Terve ja toimintakykyinen työntekijä ei purnaa eikä valita!
Kukapa meistä ei olisi kuullut kommenttia "pitäskö sun ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon?". Kommentti naamioidaan inhimillisyydeksi ja empatiaksi, mutta se on oikeasti vallankäyttöä ja paternalismia. Se kertoo, että työntekijä itse ei ole kykenevä arvioimaan tarvettaan työterveyshuollon palveluille eikä pysty itse näkemään, ettei ole työ- ja toimintakykyinen. Mikäli työntekijä ei tähän jaloon ehdotukseen suostu, järjestetään jos jokinlaista keskustelua, joissa ilmaistaan huoli työntekijän jaksamisesta. Jatketaan samaa paternalistista toimintaa, vaihdetaan vain toisiin inhimillisyyttä ja empatiaa huokuviin sanoihin. Huolen ilmaus ei ole syyte, eikä se kohdistu toiseen. Se noudattaa hyvän vuorovaikutuksen kaavaa "kerro miltä sinusta tuntuu". Hienoista sanoista ja vuorovaikutusopeista huolimatta, se syyttää toista, se leimaa, se asettaa sanojan toisen yläpuolelle. "Minulla on herännyt huoli" tarkoittaa oikeasti "Minä täysin työkykyinen ja viisas ihminen olen huolissani sinusta, työkyvyttömästä poloisesta, joka et edes itse tunnista tilannettasi."
Työnantajan velvollisuus pitää huolta työntekijöiden terveydestä on muuttunut vallankäytöksi.